Ο "ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ" (ΟΠΕΚ) ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:
Σοβαρά ερωτηματικά για το «Μέγαρο Πολιτισμού»
Απαιτείται διάλογος και διαφάνεια
Η αδογμάτιστη διαλεκτικότητα, η διαφάνεια και η σύγχρονη ορθολογιστική πολιτική στην αντιμετώπιση δημόσιων ζητημάτων, αποτελούν το γνώμονα τοποθέτησης του ΟΠΕΚ για όλα τα θέματα. Τα ζητήματα πολιτισμού – όταν μάλιστα συναντώνται με τεράστιες οικονομικές δαπάνες – δεν μπορούν και δεν πρέπει να αποτελούν εξαίρεση.
Ως ΟΠΕΚ εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τα όσα διαδραματίζονται γύρω από το «Μέγαρο Πολιτισμού», για τους εξής λόγους:
Ø Εκταμιεύονται ήδη σημαντικά ποσά από τα κρατικά ταμεία, για αμοιβές και μελέτες για ένα έργο του οποίου ο σχεδιασμός και η φύση είναι ακόμη απροσδιόριστα.
Ø Πρόκειται για ένα έργο κόστους πέραν των 100 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία δεν είναι σαφές από ποιον θα καταβληθούν, ούτε και ποιος φορέας θα αναλάβει τα σημαντικά έξοδα συντήρησής του.
Ø Πέρα από το κόστος και τις εκταμιεύσεις, είναι επίσης απαράδεκτα ομιχλώδης η προοπτική διαχειριστικής ευθύνης. Σε ποιον θα ανήκει το «Μέγαρο Πολιτισμού» και ποιος θα το διαχειρίζεται; Πρόκειται για ιδιωτική υπόθεση με κρατικά όμως κονδύλια;
Η υπόθεση του «Μεγάρου Πολιτισμού» αποτελεί κλασικό δείγμα απουσίας ολοκληρωμένης πολιτιστικής πολιτικής στην Κύπρο του 2008. Η μοναδική χώρα της Ευρώπης χωρίς Κρατική Βιβλιοθήκη, χωρίς σύγχρονο Μουσείο και Κρατική Πινακοθήκη, χωρίς στέγη για τις Τέχνες και τους επίσημους φορείς τους, αδυνατεί ακόμη και να σχεδιάσει με ορθολογιστικό τρόπο και στη βάση χρονοδιαγραμμάτων μια πολιτιστική πολιτική, για να καλύψει τα τεράστια κενά και να καταστήσει εφικτά τα πιο μεγάλα. Πολύ φοβόμαστε ότι η υπόθεση του «Μεγάρου Πολιτισμού» θα αποδειχθεί μια ανορθολογιστική προσπάθεια να κτιστεί το ρετιρέ, πριν μπουν τα θεμέλια.
Αναγνωρίζουμε τη λογικής της απόκτησης ενός μεγάλου πολιτιστικού κέντρου στην πρωτεύουσα της χώρας, όπως συμβαίνει σε ανεπτυγμένα κράτη. Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δε θα πρέπει να αποτελεί άλλοθι τόσο για αδιαφανείς διαδικασίες, όσο και για συνέχιση της απουσίας πολιτικής που να ενισχύει τους υφιστάμενους πολιτιστικούς φορείς και τις αντίστοιχες ανάγκες – της πρωτεύουσας, των άλλων πόλεων και της περιφέρειας. Εξάλλου, σε όλες τις χώρες στις οποίες υπάρχουν και λειτουργούν κεντρικά πολιτιστικά μέγαρα, αναπτύσσεται παράλληλα μια προβληματική για το είδος του πολιτισμού που η λειτουργία τους προωθεί, τις ελιτιστικές τάσεις και παρενέργειες στην παραγωγή του πολιτιστικού αγαθού, και γι’ αυτό γίνονται γενναιόδωρες κινήσεις αντισταθμιστικής τόνωσης των άλλων χώρων και «περιοχών» του πολιτισμού.
Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα το σχεδιασμό και τις μελέτες σκοπιμότητας του έργου. Το ΥΠΠ οφείλει να απαντήσει με ουσιαστικές κινήσεις, μέσα από διαδικασίες διαφάνειας και με πειστικό, ολοκληρωμένο σχεδιασμό πολιτιστικής πολιτικής, στις δικαιολογημένα έντονες ανησυχίες γύρω από το όλο ζήτημα. Από την πλευρά μας, ως ΟΠΕΚ, δεσμευόμαστε να προωθήσουμε πρακτικές διαλόγου γύρω από το θέμα, ώστε ανοιχτά και με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, να έρθουν στην επιφάνεια όλες οι σχετικές πληροφορίες και να αντιπαραβληθούν οι διαφορετικές απόψεις. Μόνο αυτού του είδους οι διαδικασίες διασφαλίζουν σοβαρές πιθανότητες να λαμβάνονται σοβαρές αποφάσεις
Τρίτη 29 Απριλίου 2008
Σοβαρά ερωτηματικά για το «Μέγαρο Πολιτισμού»
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου