Σάββατο 19 Απριλίου 2008

Πολιτιστικό Μέγαρο

Είμαι ένας από αυτούς που έχουν υπογράψει την ανακοίνωση του Συντονιστικού Συμβουλίου Πολιτιστικών Φορέων Λεμεσού για το Μέγαρο Πολιτισμού. Με το σημείωμά μου αυτό θέλω να εκφράσω κάποιες απορίες μου σχετικά με το Μέγαρο από κάποια δημοσιεύματα στον τύπο τις τελευταίες μέρες.

Δεν αντιδρώ μόνο για το πολυδάπανο του έργου (100 εκατομμύρια ευρώ, που μέχρι να τελειώσει θα φτάσει τα 200 εκατομμύρια) αλλά για το γεγονός ότι ένας ιδιώτης και συγκεκριμένα ο Κίκης Λαζαρίδης εδώ και χρόνια έχει ένα ευφάνταστο σχέδιο να δημιουργήσει ένα Μέγαρο Πολιτισμού παρόμοιο με το Μέγαρο Μουσικής του Λαμπράκη στην Αθήνα. Το σχέδιό του το παρουσίασε στον Κληρίδη αλλά απερρίφθη για διάφορους λόγους (ίσως κόστους ή και προεκλογικών σκοπιμοτήτων). Μετά το παρουσίασε στον Τάσσο Παπαδόπουλλο, που σαν στενός φίλος του και όχι μόνον, το αποδέχτηκε και το προώθησε για δικούς του λόγους. Ίσως για ανυπαρξία έργων πολιτιστικής υποδομής επί διακυβερνήσεώς του, ίσως η μεγάλη τους φιλία, ίσως η βοήθεια στην προεκλογική εκστρατεία, του έδωσε το πράσινο φως, γήν και ύδωρ… για να προχωρήσει. Ως εδώ καλά. Αν ο πολυεκατομμυριούχος Κίκης Λαζαρίδης έβαζε μερικά εκατομμύρια για το Μέγαρο, άν έκανε το ίδιο και ο επίσης πολυεκατομμύριούχος Τάσσος Παπαδόπουλος και παρακαλούσαν να συνδράμουν και μερικοί φίλοι τους από το κλάπ των κυπρίων εκατομμυριούχων και στο τέλος ερχόταν και η Κυβέρνηση να βοηθήσει, τότε θα είχαμε τελειωμένο σήμερα το Μέγαρο. Και θα τους θαυμάζαμε! Αλλά δυστυχώς οι εκατομμυριούχοι της Κύπρου δεν βγάζουν εύκολα χρήματα από την τζέπη τους για τον Πολιτισμό!

Μας αναφέρει η διεύθυνση του Μεγάρου ότι βρήκαν τα 80 εκατομμύρια Ευρώ από τα διαρθρωτικά κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα υπόλοιπα 20 θα τα δώσει το Κράτος. Το ποσό των 80 εκατομμυρίων προέρχεται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα αειφόρου ανάπτυξης και αν το Μέγαρο δεν γίνει τα λεφτά θα χαθούν. Εμείς γνωρίζουμε από ανώτερους λειτουργούς της Κυβέρνησης πως τα διαρθρωτικά ταμεία είναι 170 εκατομμύρια για 7 χρόνια και τα 80 θα πάνε στο Μέγαρο αντί στους τομείς για τους οποίους προορίζονταν.

Τώρα επί της ουσίας. Έχω ιδίαν γνώσην, σαν διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Βλαδίμηρος Καυκαρίδης, που από δεκαετίας κτίζεται σε χαλίτικο, που μας παραχώρησε η Κυβέρνηση στην Αγλαντζιά, και ευελπιστούμε να τελειώσουμε φέτος. Ζητούμε κι εμείς από χρόνια τώρα ένα μικρό κονδύλι από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να τελειώσουμε επι τέλου ένα έργο που ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε από το 1989 επί διακυβερνήσεως Βασιλείου. Ζητήσαμε μόνο 100.000 Κ.Λ. Αλλά η απάντηση ήταν αρνητική. Για 19 χρόνια τρέχουμε από γραφείο σε γραφείο, από Υπουργείο σε Υπουργείο, κάναμε εκατοντάδες τηλεφωνήματα, είδαμε Προέδρους, Υπουργούς, Βουλευτές. Στείλαμε χιλιάδες επιστολές σε οικονομικούς παράγοντες, όπως στον Κίκη Λαζαρίδη, ο οποίος μας απάντησε ότι δεν μπορούσε να μας δώσει σαν Λαίκή, τότε, Τράπεζα 1000 Κ.Λ. διότι θα έχτιζε το δικό του Μέγαρο!

Εφόσον θα δοθεί η γη και όλο το κεφάλαιο από το Κράτος τότε γιατί να το διαχειρίζεται ένας ιδιώτης και όχι το Κράτος μέσω του Φορέα Πολιτισμού που παέι να λειτουργήσει, επί τέλους, τώρα, επί Προεδίας Δημήτρη Χριστόφια.

Το μέγα ερώτημά μου είναι γιατί δεν δίνονται τα 18 εκατομμύρια στον ΘΟΚ, που για 6 χρόνια έχει έτοιμα σχέδια για να κτίσει το Κρατικό Θέατρο. Και το πιο σημαντικό. Ο ΘΟΚ από το 1972 παράγει το πιο σημαντικό πολιτιστικό έργο στο μικρό μας νησί. Ο Κίκης Λαζαρίδης και ο κάθε Κίκης τί πολιτιστικό έργο έχει να επιδείξει; Το Σατιρικό Θέατρο από το 1983 που δημιουργήθηκε από τον αείμνηστο Βλαδίμηρο Καυκαρίδη έχει να επιδείξει εξίσου σημαντικό έργο. Και τα άλλα θέατρα, φορείς, καλλιτέχνες που προσφέρουν έργο εντός και εκτός Κύπρου – αυτοί πρέπει να βοηθηθούν.

Είναι τρομερό να δίνονται 3.800,000 Ευρώ για λειτουργικά έξοδα για ένα έργο που ακόμη να τοποθετηθεί ο θεμέλιος λίθος του. Ας δοθούν τα λεφτά αυτά για να αρχίσει η ανέγερση του Κρατικού Θεάτρου, η αποπεράτωση του Πολιτιστικού Κέντρου Βλαδίμηρος Καυκαρίδης, η επιδιόρθωση από τις ζημιές της φωτιά του Θεάτρου ΣΚΑΛΑ και τόσα άλλα σημαντικά έργα σε όλη την Κύπρο. Και αφού ζητούν 3.800,000 Ευρώ τώρα, προτού λειτουργήσει το Μέγαρο, τότε αλήθεια που θα τελειώσει πόσα εκατομμύρια τον χρόνο θα καταβροχθίζει από τον Κρατικό κουρβανά για να συντηρείται:::

Φοβούμαι ότι το Μέγαρο άν κάποτε τελειώσει θα καταντήσει νεκρό, όπως το Συνεδριακό Κέντρο! Ιδού πεδίον δόξης για τον Κίκη Λαζαρίδη. Να ζητήσει από το Κράτος να ενοικιάσει το Συνεδριακό Κέντρο και να θυσιάσει 10 εκατομμύρια ευρώ για να το κάνει ένα σπουδαίο Μέγαρο. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα…


Κώστας Καυκαρίδης
Διευθυντής Πολιτιστικού Κέντρου
Βλαδίμηρος Καυκαρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: