Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

Ανακοίνωση της Επιτροπής της Κίνησης Πολιτών για τον Πολιτισμό σχετικά με το "Μέγαρο Πολιτισμού"

Η Κίνηση Πολιτών για τον Πολιτισμό αποτελεί την οργανωμένη έκφραση της ανησυχίας ατόμων πέρα από πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες για θέματα πολιτισμού. Στη δημιουργία της Κίνησης στην οποία συμμετέχουν δημιουργοί, άνθρωποι των γραμμάτων και τεχνών, πολιτιστικοί παράγοντες και ευαισθητοποιημένοι σε θέματα πολιτισμού πολίτες του τόπου οδήγησε η απόφαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για αποδέσμευση μεγάλου κονδυλίου (συνολικά μέχρι τώρα 3,800.000 Λ.Κ) για τις μέχρι σήμερα μελέτες του "Μεγάρου Πολιτισμού".

Με το υπόμνημα αυτό εκφράζουμε σοβαρές ενστάσεις και επιφυλάξεις για το έργο όπως έχει σχεδιαστεί και τροχιοδρομείται γιατί δεν έχει προηγηθεί καμιά έρευνα ή μελέτη που να τεκμηριώνει την αναγκαιότητα ανέγερσης ενός τέτοιου κτηριακού συγκροτήματος με αυτό το γιγαντιαίο μάλιστα κόστος.

Μας ανησυχεί επίσης το νομικό πλαίσιο αυτού του "Ιδρύματος Πολιτισμού" ,ποιος το ελέγχει, ποιος διορίζει, ποιος καθορίζει πολιτικές και αποφάσεις και σε ποιόν εν τέλει ανήκει ιδιοκτησιακά το όποιο έργο ανεγερθεί με πολλά εκατομμύρια σε κυβερνητική γη.
Διερωτόμαστε ταυτόχρονα για την απουσία στο σχεδιασμό του αρμόδιου Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού δημιουργού και εκφραστή μέχρι τώρα της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτιστικής πολιτικής.

Μας ανησυχεί το τροχιοδρομημένο αρχιτεκτόνημα του "Μεγάρου Πολιτισμού" τη στιγμή που ταυτόχρονα στη Λευκωσία αυξάνεται σημαντικά η υποδομή σε αίθουσες. Δίπλα από τα υφιστάμενα κτήρια των Δημοτικού θεάτρου Λευκωσίας και Στροβόλου για να αναφέρουμε μόνο τα μεγαλύτερα προστίθενται το Θέατρο του ΘΟΚ, το Σατιρικό Θέατρο, το αποκατεστημένο Παλλάς που θα είναι και η έδρα της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου και άλλες μικρότερες αίθουσες στον ευρύτερο χώρο της Λευκωσίας.
Η δημιουργία αιθουσών 1200 και 500 θέσεων καθώς και αίθριου χώρου εκδηλώσεων μερικών χιλιάδων θέσεων για ορχήστρες, μπαλέτα και όπερες, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος, θα ήταν δικαιολογημένη αν οι υφιστάμενες αίθουσες δεν αρκούσαν για να χωρέσουν τα πλήθη των θεατών που κατακλύζουν(?) τα κονσέρτα της Συμφωνικής Ορχήστρας ή ακόμη και ορχηστρών από το εξωτερικό.
Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Η παντελής απουσία φορέων όπως το Κρατικό Μπαλέτο, ο Σύγχρονος Χορός, οι Κρατικές Μουσικές Σχολές και η Λυρική σημαίνει απλώς ότι οι αίθουσες αυτές θα υποδέχονται παραστάσεις - παραγωγές από το εξωτερικό. Άρα απλώς θα εισάγουν εκδηλώσεις τις οποίες το κράτος, δηλαδή οι πολίτες, θα επιχορηγούν γενναία. 'Η μήπως οι δημιουργοί του τόπου με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτουν θα παρουσιάζουν δουλειές τους, σ' αυτές τις χλιδάτες αίθουσες έναντι ενοικίου - μερικών χιλιάδων ευρώ...
Οι ανάγκες πραγματικής και θεσμοθετημένης ενίσχυσης εστιών πολιτισμού, δημιουργών του τόπου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορέων κ.λ.π. είναι πολύ μεγαλύτερες παρά η δημιουργία μια υποδομής σε χλιδάτες αίθουσες.

Μας ανησυχεί ακόμη η ευκολία με την οποία το κράτος θα διαθέσει 20 ή ακόμη 30 ή 40 εκατομμύρια ευρώ, ως συμπλήρωμα στα ευρωπαϊκά κονδύλια, την ίδια στιγμή που εκκρεμεί η πραγματοποίηση σειράς από ουσιαστικών έργων υποδομής, όπως μουσεία παντός είδους, πινακοθήκες, αρχεία, βιβλιοθήκες και άλλα πολλά, για να αποπερατωθεί ένα κτήριο θολού προσανατολισμού και στόχων, για το οποίο δεν υπάρχει καμιά μελέτη βιωσιμότητας, καμιά ένδειξη πως θα συντηρείται, πως θα καλύπτεται το κόστος λειτουργίας και διαχείρισης του.

Εκφράζουμε ακόμα τις επιφυλάξεις μας για την ανέγερση του δήθεν για να χρησιμεύσει ως συνεδριακό κατά την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρώπης το 2012 από την Κύπρο. Μήπως επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη όπως με την κατασκευή του Συνεδριακού, του Αθλητικού Κέντρου Αγρού , του κλειστού Γηπέδου Σπύρου Κυπριανού και άλλων που παραμένουν κλειστά, αχρησιμοποίητα ή υπολειτουργούν. Και εν πάση περιπτώσει αν είναι συνεδριακός ο σκοπός του ή θα βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξη της Λευκωσίας τότε τα κονδύλια δεν πρέπει να αντληθούν από τα πάντα ελλειμματικά κονδύλια του πολιτισμού αλλά από άλλους αναπτυξιακούς πόρους.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να προηγηθεί μια σοβαρή και τεκμηριωμένη μελέτη για τις ανάγκες του ταλαιπωρημένου πολιτισμού αυτού του τόπου, να ιεραρχηθούν σωστά, να στηριχτούν έργα ουσιαστικής υποδομής και κυρίως έργα που ν αντιστοιχούν στις κλίμακες και στα μεγέθη της χώρας μας.

Παρά τις επιφυλάξεις μας, κ' αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες της ακύρωσης του έργου, προτείνουμε την προσαρμογή και διαφοροποίηση του έτσι ώστε αφενός ελαττώνοντας την κλίμακα του υφιστάμενου έργου και με τα ίδια κονδύλια πέρα από ένα προσαρμοσμένο στα μεγέθη και τις ανάγκες του τόπου Μέγαρο Μουσικής-γιατί στην ουσία αυτό προγραμματίζεται- ενταχθούν στο σχεδιασμό έργα όπως π.χ. Κρατική βιβλιοθήκη, Πινακοθήκη, Μουσείο σύγχρονης τέχνης,Κρατικό αρχείο κ.α. , έργα που η δημιουργία τους είναι επιβεβλημένη, έτσι ώστε να συναντώνται πραγματικές πολιτιστικές ανάγκες του τόπου και όχι το δήθεν lifestyle της εποχής μας.

Η Επιτροπή της Κίνησης Πολιτών για τον Πολιτισμό

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Στον σημερινό Πολίτη (σελ.13) και σε λίγο μεγαλύτερη ανάπτυξη στο www.politispittas.blogspot.com
«άλλες» θέσεις ή διαθέσεις για το ζήτημα.
Ευχαριστώ.