Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

Μέγαρο 10, 20, 30 ή 100 εκατομμυρίων ευρώ?

Ακόμη κ’ αν δεχτούμε εκείνες τις φωνές που ισχυρίζονται ότι ένα μέγαρο με εξαιρετική υποδομή, ακουστική και άλλη, είναι απαραίτητο στην πρωτεύουσα πριν καν αρχίσουν τα έργα που αντικειμενικά αξιολογήθηκαν ως σαφώς πιο ουσιαστικά για την υποδομή του τόπου (Αρχαιολογικό Μουσείο, Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Πινακοθήκη, Κρατικό Αρχείο) παραμένει το κόστος των 100 τουλάχιστον εκατομμυρίων ευρώ του συγκεκριμένου έργου σκανδαλωδώς υπέρογκο.

Για σκοπούς σύγκρισης καταγράφουμε κονδύλια που απαιτήθηκαν ή προϋπολογίζονται για κάποια ανάλογα έργα υποδομής των τελευταίων χρόνων.

Θέατρο ΘΟΚ :19.000.000 ευρώ
Θέατρο ΣΚΑΛΑ : 2.000.000 ευρώ
Θέατρο Βλ. Καυκαρίδη : 3.000.000 ευρώ
Παλλάς (ανακαίνιση) : 1.700.000 ευρώ


Είναι άξιον απορίας γιατί το Κρατικό Θέατρο (ΘΟΚ) που ανεγείρεται βάσει επίσης σύγχρονων και υψηλών προδιαγραφών με 2 σύγχρονες αίθουσες χωρητικότητας 550 και 150 θέσεων, γραφεία, εκθεσιακό χώρο, φουαγιέ, βιβλιοπωλείο, εστιατόριο και καφετέρια κοστίζει τόσο πολύ λιγότερο.


Η Κίνηση Πολιτών για τον Πολιτισμό δεν αντιστρατεύεται έργα υποδομής. Οι προσωπικότητες που την υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο υποδηλώνουν. Μοναδική έγνοια και κίνητρο της είναι η σωστή αξιολόγηση και αξιοποίηση των δυστυχώς ελάχιστων κονδυλίων για τον Πολιτισμό.

1 σχόλιο:

Nenad είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.