Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

Οι όροι εντολής ενός Ιδρύματος Πολιτισμού στη χώρα του Ποτέ-Ποτέ

Δια νόμου είναι το κατ’εξοχήν Ίδρυμα για προστασία και προβολή του πολιτισμού του τόπου. Στο Ίδρυμα αυτό υπάγεται η Εθνική Βιβλιοθήκη, η Εθνική Πινακοθήκη και το Εθνικό Κέντρο Ερευνών. Το Ίδρυμα έχει ένα Διοικητικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από προσωπικότητες που έχουν δώσει έργο πολιτισμού στον τόπο και διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Είναι ένα ανεξάρτητο σώμα με δικό του προϋπολογισμό που υποβάλλεται και εγκρίνεται ετησίως. Το κάθε Τμήμα διοικείται από ένα Διευθυντή (τρεις τον αριθμό) που μετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο. Το ρόλο του γενικού συντονιστή ανάμεσα στα τρία βασικά μέρη του Ιδρύματος αναλαμβάνει ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος, μια ανεξάρτητη προσωπικότητα με σημαντικό έργο και γνώσεις στα θέματα του πολιτισμού.
Όλα τα τμήματα του Ιδρύματος συστεγάζονται σε περίοπτο χώρο στο κέντρο μιας πόλης και διαθέτουν όλες τις ανέσεις για τους καλλιτέχνες, ερευνητές που το χρησιμοποιούν, όπως καφετέριες και μικρά εστιατόρια. Είναι κατ’εξοχήν χώρος πεζοδρομοποιημένος με όμορφους χώρους πρασίνου και βλάστηση από εγχώρια φυτά, μικρές πλατείες κατάλληλα στεγασμένες που μπορούν να στεγάσουν και εκδηλώσεις ή υπαίθριες εκθέσεις. Απαγορεύεται η διακίνηση αυτοκινήτων εντός του χώρου του Ιδρύματος ενώ υπάρχει πρόνοια για άνετη στάθμευση σε υπόγειους χώρους. Καλό θα ήταν να υπάρχει η δυνατότητα ενός ξενώνα που να φιλοξενεί επιστήμονες και καλλιτέχνες που καλούνται κατά καιρούς από το Ίδρυμα για να συμβάλουν στον πολιτισμό.
Η Εθνική Βιβλιοθήκη στεγάζεται σε κτήριο του συμπλέγματος και ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές μιας σύγχρονης εθνικής βιβλιοθήκης που μετέχει πλήρως στη σύγχρονη τεχνολογία και είναι ανοικτή για το κοινό. Εκτός από το έργο της στον τομέα της βιβλιθηκοοικονομίας, η Εθνική Βιβλιοθήκη έχει σειρά παραρτημάτων που ασχολούνται αποκλειστικά με διάφορες πτυχές της ανθρώπινης δημιουργίας. Ένα ειδικό παράρτημα της Εθνικής Βιβλιοθήκης ασχολείται, παρακολουθεί και προωθεί την ανάπτυξη της Λογοτεχνίας στον τόπο. Ένα άλλο παράρτημα είναι αφιερωμένο στον κινηματογράφο, όπου είναι κατατεθειμένο σε οπτική μορφή το έργο όλων των Κυπρίων που ασχολήθηκαν με τον κινηματογράφο αλλά και διάφορα άλλα ντοκουμέντα που έχουν να κάνουν με τον κινηματογράφο. Ένα άλλο παράρτημα στεγάζει τη φωτογραφική δημιουργία των Κυπρίων, με αρχεία και καταλόγους όλων των Κυπρίων που ασχολήθηκαν με την τέχνη της φωτογραφίας.
Η Εθνική Πινακοθήκη στεγάζεται σε παραπλήσιο κτήριο κατάλληλα διαμορφωμένο για να δέχεται, να εκθέτει και να αποθηκεύει τους εικαστικούς και άλλους θησαυρούς του τόπου αλλά και τα έργα της σύγχρονης εικαστικής πρότασης που αποτελούνται από διάφορα υλικά και διάφορες τεχνοτροπίες. Η Εθνική Πινακοθήκη έχει αρχείο αφιερωμένο στην Ιστορία της Κυπριακής Τέχνης, όπου καταλογίζεται το έργο του κάθε Κύπριου καλλιτέχνη που σημάδεψε και σημαδεύει τον τόπο με το πέρασμά του. Τα έργα και τα στοιχεία του κάθε καλλιτέχνη είναι οπτικογραφημένα και διατίθενται σε πολλές μορφές για έρευνα. Η Εθνική Πινακοθήκη σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου και άλλους φορείς οργανώνει σεμινάρια, τάξεις, μαθήματα, παιδικά εργαστήρια και παράγει ένα εκδοτικό έργο για το πλατύ κοινό.
Τόσο η Εθνική Βιβλιοθήκη όσο και η Εθνική Πινακοθήκη, είναι υποχρεωμένες, δια του νόμου που διέπει την ύπαρξή τους, να παραδίδουν στο κοινό ετησίως μία έως δυο μεγάλες εκδηλώσεις/εκθέσεις με θέματα συναφή.
Το Κέντρο Ερευνών του Ιδρύματος Πολιτισμού μετέχει ενεργά με προγράμματα σε όλους τους τομείς της πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας διοργανώνοντας και επιχορηγώντας ειδικά ερευνητικά προγράμματα ιστορίας, λογοτεχνίας και παράδοσης, εικαστικής δημιουργίας, χορού, και όλων των άλλων συναφών θεμάτων. Είναι ο κατ’εξοχήν ζωντανός πυρήνας του Ιδρύματος Πολιτισμού, ένας ανοικτός χώρος διαλόγου ανάμεσα στους ανθρώπους του τόπου, αλλά και τους γείτονες λαούς και τους πολιτισμούς τους, ένα κέντρο που προσφέρει στην εκπαίδευση, προετοιμάζει τους πολίτες του αύριο, και εξυπηρετεί την κοινωνία ευρύτερα.
Αν αυτοί είναι οι όροι εντολής του δικού μας Ιδρύματος Πολιτισμού τότε όχι μόνο επικροτώ την ύπαρξή του αλλά και υπερθεματίζω για τη δημιουργία του το συντομότερο.

Άννα Μαραγκού

Δεν υπάρχουν σχόλια: